Huidige Track

Titel

Artiest

Huidige Show

ZultherVertier

18:00 20:00

Background

Aduard eert oorlogsslachtoffers

Op dinsdag 28 januari 2020 onthulde het 4 mei comité Aduard de laatste van 13 herdenkings-plaquettes. De plaquette van Tweede Wereldoorlogsslachtoffer Harm Drost is gelegen nabij de plek in het Van Starkenborghkanaal te Aduard waar Harm (20 jaar) in 1944 om het leven kwam. Dit gehele herdenkingsjaar legt het 4 mei comité Aduard bloemen op de sterfdata van de 18 Aduarder oorlogsslachtoffers op plaatsen waar zij gewoond hebben of om het leven zijn gekomen.

In 2015 ontstond bij het 4 mei comité Aduard de wens om de plaatselijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een blijvend gezicht te geven. Om de verhalen te vertellen opdat wij nooit vergeten. Het idee ontstond om herdenkingsplaquettes te plaatsen op plekken waar slachtoffers hebben gewoond of gesneuveld zijn. Dit idee werd omarmd door de voormalige gemeente Zuidhorn en andere comités in de gemeente. En in mei 2018 werd de eerste plaquette onthuld.

De twintigjarige Harm Drost voer met het motorschip De Tijd, leeg, van Akkrum naar Groningen. Het gezin Drost was net de brug van Aduard gepasseerd toen daar plotseling een vliegtuig over het schip vloog en het achterschip beschoot. Harm stond op het achterdek en kreeg een schotwond in zijn zij waar hij ter plekke aan is overleden. Door de aanleg van de rondweg Aduard was het niet eerder mogelijk om de plaquette voor Harm Drost te plaatsen. Op de sterfdag van Harm, dinsdag 28 januari 2020, wordt de plaquette onthuld en bloemen gelegd bij het fietspad aan het Van Starkenborghkanaal in Aduard.

Website met verhalen Op elke plaquette staat een QR-code. De code verwijst naar de website: www.wkregister.nl Daar staan de verhalen, foto’s en informatie over oorlogsslachtoffers in het Westerkwartier. Inmiddels is het project uitgebreid met meer plaquettes in andere dorpen in de gemeente Westerkwartier.

In Aduard zijn 18 personen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog gestorven. Hun namen staat op het monument aan het Kaakheem in Aduard. Het 4 mei comité van Aduard weet van elke naam waar en wanneer elk slachtoffer gestorven is. Het zijn joodse inwoners die om het leven zijn gekomen in vernietigingskampen. Verzetsstrijders die tijdens hun verzetsactiviteiten van het leven zijn beroofd. Boeren die om het leven kwamen vanwege de melkstaking of onschuldige burgers die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren.

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Dat is de aanleiding om in Aduard op een andere en extra manier aandacht te vragen voor de onzin en waanzin van een oorlog. Elk jaar vertelt het 4 mei comité van Aduard de verhalen aan de leerlingen van de basisschool en aan belangstellenden die meefietsen of lopen met een georganiseerde tocht. Ook organiseert het comité de jaarlijkse herdenking op 4 mei in Aduard.