Huidige Track

Titel

Artiest

Huidige Show

Background

Wethouder Westra ‘opent’ Open Monumentendag Westerkwartier

Zaterdagochtend 12 september om 10.00 uur start Open Monumentendag 2020 met als jaarthema ‘Leermonumenten’. In de gemeente Westerkwartier werd deze dag ‘ingeluid’ door wethouder Hielke Westra. Hij opende op vrijdag 4 september symbolisch de Open Monumentendag Westerkwartier in ‘Het Joodse Schooltje’ te Leek. Hierbij werd aangesloten op het jaarthema door de openingshandeling in het voormalige Joodse Schooltje (van de Samuel Levie Stichting) te laten plaatsvinden.

Tot grote vreugde van de stichting Open Monumentendag Westerkwartier, die na de gemeentelijke herindeling de organisatie voor haar rekening neemt, hebben zich 28 monumenten aangemeld, die hun deuren komende zaterdag, 12 september, open zetten voor het publiek. Elk jaar zitten er naast de relatief bekende monumenten ook enige ‘verborgen’ schatten tussen. Dit jaar verdient het Joodse Schooltje extra aandacht, 75 jaar na de bevrijding in 1945. Het Joodse Schooltje zelf ook mee met Open Monumentendag ondanks de gebruikelijke sluiting op zaterdag van het Joodse Schooltje.

Het Joodse Schooltje is een voormalig schoolgebouw voor kinderen van Joodse komaf in het Groningse dorp Leek, dat vanaf 1995 functioneert als museum.

In 1705 wordt de eerste Joodse inwoner van Leek vermeld en in de loop van de 18e eeuw volgden er meer. In 1783 was de Joodse populatie zo gegroeid dat er een begraafplaats werd aangelegd. In 1809 waren er 61 inwoners, op het hoogtepunt in 1890 waren het er 116. Circa 25 jaar na de aanleg van de begraafplaats werd er een synagoge opgericht, die aan het begin van de 20e eeuw in een dusdanig slechte staat was, dat er in 1910 een nieuwe synagoge werd gebouwd.

Het Joodse Schooltje werd in 1855 aan het Boveneind gebouwd, om Joodse kinderen Hebreeuws en godsdienstonderwijs te geven. Het gebouw herbergde de school tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog deed het gebouw enige tijd dienst als schuur. In 1995 is het gebouw verplaatst naar zijn huidige plaats aan de Samuel Leviestraat en gerestaureerd. Het doet nu dienst als oudheidkamer (streekmuseum) en monument. Sinds de restauratie hangen er zes plaquettes, uitgevoerd in zwart marmer aan de muur aan de straatzijde van de school. Op deze plaquettes staan de namen van de 61 Joden die zijn weggevoerd naar kampen en omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum wordt beheerd door de Samuel Levie Stichting.

Opening Open Monumentendag Westerkwartier zaterdag 12 september 2020. Wij zijn verheugd dat wethouder Westra van de gemeente Westerkwartier de opening van de open monumentendag 2020 op deze prachtige en passende locatie verrichte samen met mevrouw van der Zwaag en mevrouw Michel-Vos, vice-voorzitters van de Samuel Levie Stichting, en Arnold Bloem, voorzitter Stichting Open Monumentendag Westerkwartier.