Huidige Track

Titel

Artiest

Huidige Show

Background

UITREIKING KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN

Op vrijdag 24 april 2020 maakt burgemeester Klaas Smid aan 4 inwoners van de gemeente Noordenveld bekend dat een koninklijke onderscheiding is toegekend aan hen. Vanwege de coronacrisis worden de inwoners telefonisch verrast met de Koninklijke Onderscheiding. Op een later moment, na de coronacrisis, worden de lintjes opgespeld.

De Koninklijke onderscheidingen gaan naar:

Anne Doornbos, Een. Ridder Oranje Nassau.

Elly Keers-Wieringa, Roden. Lid Oranje Nassau.

Hennie Lutjes-Giezen, Langelo. Lid Oranje Nassau.

Jannie Wekema-Britstra, Peize. Lid Oranje Nassau.

De heer Anne Doornbos (71) Anne Doornbos is al lange tijd politiek actief voor de Partij voor de Arbeid. Hij heeft hier diverse functies vervuld. Na zijn pensionering is hij 4 jaar lang raadslid van de gemeente Noordenveld geweest. Van 2006 tot en met 2010 was Anne Doornbos actief als bestuurslid en vrijwilliger van de Stichting Drentse muziek Maatschappij. Vanaf 2005 tot heden is Anne Doornbos vrijwilliger bij het ‘Nei Drèents Geneutschap’. Vanaf 2005 is Doornbos al verbonden met ‘Taol an Taofel’, bijeenkomsten van schrijvers, dichters en muzikanten in een gezellig café. Van 2007 tot en met januari 2019 is Anne Doornbos voorzitter geweest van het ‘Huus van de Taol’, de streektaal-organisatie van Drenthe. De organisatie bevordert en stimuleert het gebruik van de streektaal in Drenthe. Doornbos zette zich de afgelopen jaren op een breed front in voor de Drentse taol, onder ander als schrijver, presentator en initiator en als bestuurslid. Doornbos is ook in Een al jaren actief als vrijwilliger in diverse functies en als een van de motoren achter het dorpshuis De Schans in Een en is eindredacteur van de ‘Eenige Courant’, de dorpskrant voor Een en Een-West.

Elly Keers-Wieringa (78) Elly Keers-Wieringa is van 1979 tot en met 1991 regiocontactpersoon geweest voor de 3 noordelijke provincies van de Dwarsleasie Organisatie Nederland. Van 1983 tot 2000 was mevrouw Keers-Wieringa vrijwilliger bij de Prins Willem Alexander (PWA) Hoeve in Roden. De PWA Hoeve was een groepsaccommodatie voor mensen met een beperking. Vanaf 1993 tot heden: Bij de invoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG is op initiatief van mevrouw Keers-Wieringa het gehandicaptenplatform Roden opgericht. Het platform kreeg een plaats aan tafel bij de gemeente en kon invloed uitoefenen op het gemeentelijke WVG beleid. Sinds 1983 is mevrouw Keers-Wieringa als vrijwilliger actief voor de protestantse gemeenschap in Roden.

Hennie Lutjes-Giezen (73) Van 1999 tot 2006 was Hennie Lutjes-Giezen secretaris van de nieuwe plaatselijke politieke partij Onafhankelijke Democraten Noordenveld (ODN). Mevrouw Lutjes-Giezen was 2 bestuursperiodes lid van het bestuur van de dorpsvereniging Langelo. Van 1995 tot 2001 en van 2009 tot 2015. In de laatste periode was zij voorzitter en in die rol actief betrokken bij de verbouw van de oude basisschool tot dorpshuis. Vanaf 2010 is Lutjes-Giezen vrijwilliger bij de Historische Vereniging Roon (Roden). Vanaf 2012 is ze ook als vrijwilliger betrokken bij het Scheepstra Kabinet. Vanaf 2015 is Hennie Lutjes-Giezen voorzitter van het Contactpunt Mantelzorg Noordenveld (CPM). Van het overkoepelende Drents Platform Mantelzorg is ze bestuurssecretaris. Vanaf 2000 is mevrouw al actief lid van het koor ‘De Paiser Hopsingers’ uit Peize.

Jannie Wekema-Britstra (76) Jannie Wekema-Britstra is al 35 jaar lang een actieve vrijwilliger in verzorgingstehuis ‘De Hoprank’ in Peize. Door haar jarenlang ervaring wordt zij ingezet voor een breed scala aan activiteiten/werkzaamheden zoals: gastvrouw in het restaurant, koffierondes in de weekeinden, kaarten op maandagavonden, bingo, filmavonden, muziek- en concertactiviteiten, bezoeken aan het ziekenhuis, begeleiding bij uitjes, medewerking aan de ‘Hoprankmarkt’, medewerking op Koningsdag en andere activiteiten.