Huidige Track

Titel

Artiest

Huidige Show

Background

In 2020 eerste Kinderdichter van het Westerkwartier benoemd

De gemeente Westerkwartier krijgt een Kinderdichter in 2020. De kinderdichter, die een jaar lang als een soort ambassadeur van kinderpoëzie door de gemeente Westerkwartier trekt, is een initiatief van de Stichting Poëziepaleis uit Groningen.

Project Kinderdichter

Voordat de eerste Kinderdichter wordt benoemd gaat er nog een competitie aan vooraf. Het idee is om tijdens de eerste editie 20 groepen afkomstig van 10 basisscholen verspreid over de gemeente Westerkwartier te laten deelnemen. Leerlingen van de deelnemende scholen in de gemeente volgen workshops, gegeven door een professionele dichter, in het schrijven van poëzie. De leerlingen zijn achteraf meestal erg enthousiast. En dat komt goed uit, want poëzie lezen en schrijven is goed voor de ontwikkeling.

Finale

De gedichten die bij de workshops worden gemaakt gaan naar een vakjury, die uiteindelijk tijdens een feestelijke finale de winnaar bekendmaakt. De aanstelling van Kinderdichter is voor een jaar. Gedurende dat jaar krijgt hij/zij begeleiding van een professionele dichter uit de regio. De Kinderdichter levert op gepaste momenten in het jaar een gedicht aan en treedt regelmatig op. Wethouder Hielke Westra is enthousiast over dit initiatief: “ Het is prachtig dat kinderen op school in aanraking komen met cultuur. Op deze manier laat je kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met poëzie.’

Stichting Poëziepaleis

Het Poëziepaleis uit de stad Groningen, is voor alle scholen voor primair en voortgezet onderwijs in Nederland een loket waar zij terecht kunnen voor activiteiten omtrent poëzie voor en door kinderen en jongeren. Naast de reguliere activiteiten (landelijke dichtwedstrijden) organiseert het Poëziepaleis een aantal andere initiatieven: de Jonge Dichter des Vaderlands en de Kinderdichter.

Inmiddels zijn er in de provincie Groningen in zeven gemeenten zeven Kinderdichters. Ook is onder de vlag van het Poëziepaleis de Jonge Dichter des Vaderlands actief.